Evde ki cihazların birbiri ile veya çevre ile haberleşerek kullanıcının konfor ve güvenliğini artırmayı hedefleyen uygulamalar.
IoT teknolojisi, kullanıcı ihtiyaçlarına doğrudan yanıt veren bir yapıya sahiptir. Kullanıcının mevcut durumunu analiz edip gerekli önlemleri alan IoT cihazları, kişiselleştirilmiş çözümler sunarak doğrudan kullanıcı sorunlarının çözülmesine gardenımcı olmaktadır.
Günlük yaşantımızda kullandığımız çeşitli cihazlar ve sistemler, IoT teknolojisi sayesinde birbirleriyle Net üzerinden etkileşimde bulunabilir. Bu sistem, hayatımızı daha konforlu hale getirerek daha akıllı ve verimli bir dünya oluşturma potansiyeline sahiptir.
IoT teknolojisi ile oluşturulan akıllı şehirler ve akıllı evlerde kullanılan sistemlerin işleyişi ve bu sistemlerle ilgili veri güvenliği konusu nasıl ele alınmaktadır?
İnternet kavramı insan hayatına girdiği günden bu yana kabul görmüştür ancak yaşanan teknolojik gelişmeler ile Online IoT kavramı olarak karşımıza get more info çıkmıştır. Özellikle son yıllarda popülerliği artan ve seçkin araştırmacılar tarafından tercih edilen IoT; nesnelerin internete bağlanması ile yönetilmesi, kontrol edilmesi, veri aktarımı yapması gibi temel fonksiyonlara sahiptir. Ancak IoT’nin farklı alanlara uygulanması günden güne beklentiyi artworkırmıştır.
IoT uygulamaları, su ve gaz yönetiminde kullanılan sensörler ve algılayıcılar sayesinde tüketim miktarlarını ve sistemlerdeki değişiklikleri gerçek zamanlı olarak izlemeyi sağlar.
Çevre Uygulamaları: Ekolojik dengenin korunması ve toplumsal çevre bilincinin oluşturulması amacıyla atık yönetimine uygun, geri dönüşümü ve doğal kaynakların verimliliğini destekleyecek akıllı sistemler artmıştır. Çeşitli küresel ya da bölgesel markalar aracılığıyla üretilen akıllı sistemler ile ekolojik problemlere çözüm bulunması amaçlanmaktadır.
two. Öngörü Analizi: Geçmiş verilere dayanarak gelecekteki eğilimler ve olası senaryolar hakkında tahminlerde bulunan veri analizi yöntemidir.
Sayısallaştırıcı çalışmaların önemi, IoT uygulamalarının bilgi üretimi ve paylaşımına sağladıkları zenginleştirmelerdir. IoT uygulamaları sayesinde kablosuz sensörler aracılığıyla çevremizdeki çeşitli alanlara ilişkin gözlem yapılabilmekte ve bilgi toplanabilmektedir.
Merkezi bir veritabanında toplanan veriler, genellikle yerel ağlar veya bulut tabanlı sistemler tarafından işlenir. Bu işlenen bilgiler daha sonra analiz edilir.
Her türlü sosyal ve teknolojik altyapının birbiriyle entegre olarak yönetildiği şehirlere denir.
VPN veya sanal özel ağ, iki veya daha fazla cihaz arasında güvenli bir tüneldir. Güvenlik duvarlarını atlamak ve özel ağlara bağlanmak için kullanılabilir.
nin yaygınlaşması, büyük miktarda verinin depolanması ve işlenmesini gerektirir. Bu durum, verinin güvende tutulması zorunluluğunu ortaya çıkarmakta ve güvenlik sorunlarını beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla IoT sistemleri, veri gizliliği ve siber güvenlik mevzuatlarına uyumlu olmalıdır.
LAN (Yerel Alan Ağı), sınırlı bir alandaki aygıtları birbirine bağlayan bir bilgisayar ağıdır. Dosyaları, yazıcıları ve diğer cihazları paylaşmak için bir LAN kullanılabilir. İnternete bağlanmak için de bir LAN kullanılabilir.